להשאיר חותם – גיבורי מצור לנינגרד בראשון לציון
הקדמה
כ-750,000 איש מתו, רובם מרעב, במהלך המצור על העיר לנינגרד שנמשך למעלה משנתיים במלחמת העולם השנייה. ההיסטוריה המודרנית מתעדת זאת כשיעור האבדות האזרחיות הכבד ביותר בעיר כלשהי.
בעיר לנינגרד הייתה גם קהילה יהודית ענפה שחלקה שרדה את המצור ולימים עלתה לישראל.
האוטוגרפרס" – The Autographers הוא מיזם תיעוד אומנותי בינלאומי שמטרתו חיבור הקהילה להיסטוריה הייחודית שלה. בשיתוף עיריית ראשון לציון יצאנו במסע תיעודי ופגשו במי שהיו אז ילדים וילדות, נערים ונערות, ושכיום ביקשו לשתף אודות זיכרונותיהם עם הדור הצעיר. הם מספרים כיצד העורף הפך לחזית הסופגת הפצצות בין כתלי העיר לנינגרד שכותרה על ידי הצבא הגרמני אך לא נכבשה. חלקם איבדו אם או אב, ומצאו את עצמם לבדם, נאבקים כדי לשרוד את הרעב, הקור והלחימה.
חוק מעמד ותיקי מלחמת העולם השנייה, קובע כי ותיקי מלחמת העולם השנייה (המכונים "וטרנים") בישראל הוא מי שבזמן מלחמת העולם השנייה היה בשירות פעיל באחד מצבאות בעלות הברית, או במחתרות שנלחמו בנאצים, או מי שהוכר על ידי שלטונות ברית המועצות כמגן העיר לנינגרד בזמן המצור עליה.
הציבור הישראלי התוודע לווטרנים בעיקר הודות לגלי העלייה ארצה בשנות ה-90', עם התפרקות ברית המועצות לשעבר ופריצת מסך הברזל. מכיוון שרובם לא דיברו עברית, סיפורם לא נחשף בקרב הציבור הישראלי. התוצר המרגש הזה בא לשתף את העדות האישית שלהם על המאורע ההיסטורי, ומתאר את יצר ההישרדות של האדם, הגבורה שמתגלה בשעת קושי והתקווה שהייתה בליבם ליום בו המלחמה תיפסק. אנו מודים למתועדים ששיתפו אתנו מההיסטוריה הפרטית שלהם, ולמתורגמנים שעזרו לגשר על הבדלי השפות.
תודה לשותפים שלנו:
דברי ברכה
מיזם "האוטוגרפרס", מעניק לנו הצצה ייחודית אל ההיסטוריה הכואבת של מלחמת העולם השנייה והפעם עם זרקור לשורדי המצור הצבאי על העיר לנינגרד בברית המועצות. מצור שגבה את חייהם של למעלה מ-750,000 איש במשך כשנתיים. המתועדים שהיו אז בחלקם רק ילדים, בחרו לבנות את חייהם בראשון לציון ובבחינות רבות הם 'היסטוריה מהלכת'.
בתקופה זו, עת אנו מתמודדים עם מציאות חדשה בצל הקורונה, אני רואה חשיבות רבה במיזם זה שנותן מקום של כבוד לקהילת יוצאי ברית המועצות בעירנו. התוצרים אוגדו לתערוכת 'ילדי מצור לנינגרד' שמרגשת כל מי שנחשף אליה ושתגיע לדור הצעיר בעירנו. זוהי חובתנו המוסרית לשתף את סיפורי המתועדים, לזכור את המחיר שגבתה מלחמת העולם השנייה מהעולם בכלל ומהקהילה היהודית בפרט ולהנחיל ערכים של הוקרת הגבורה והסולידריות זה לזו. מיזם זה מהווה גם ההזדמנות לעלות על נס את הווטרנים החיים בעיר, אלו שלחמו בצבאות ובמחתרות, ואלו שהיו בעורף כמו שורדי מצור לנינגרד ושרדו בזכות תושייה, סולידיות ותקווה.
תודתי לכל העוסקים במלאכה, בראש ובראשונה - למתועדים על תרומתם והנכונות לשתף בסיפורם, לאגף הקליטה ולעומדת בראשו, גב' טניה שטייף שהובילה את הפעילות, לצד צוות מיזם 'האוטוגרפרס' באדיבות מפעל הפיס אשר יחד יצרו תוצרים מרהיבים, למחזיק תיק הקליטה יבגני ברחמן ולראשת מנהל קהילה איריס ארונין שתמכו בפרויקט.
שלכם,
רז קינסטליך
ראש עיריית ראשון לציון