חבצלת פלד
חינוך בין דורי
צילום: אמירה טלמור
"המטרה שלנו היא להעצים את הילדים בגובה העיניים"
חבצלת פלד
חבצלת פלד, אשת חינוך ומדריכה ארצית לשעבר במשרד החינוך, נולדה בשנת 1952 וגדלה בראשון לציון. במשך כמעט ארבעה עשורים התגוררה בכרמיאל שבצפון, שם עבדה כמדריכה לגננות ומורות במחוזות צפון וחיפה. בשנת 2013, לאחר פרישתה לגמלאות, חזרה לאזור המרכז והשתקעה בקרית אונו, קרוב לבנותיה ולנכדיה. המעבר לקרית אונו היה מבחינתה סגירת מעגל כאשת חינוך, שכן בעבר, במהלך לימודיה להוראה במכללת לוינסקי, היא ערכה את הסטאז' שלה בבית הספר "רימונים" בעיר. "הכניסה שלי למערכת החינוך היתה בקרית אונו", היא נזכרת.
עם המעבר לקרית אונו, חבצלת הרגישה צורך להכיר את מערכת החינוך המקומית. "בהתחלה היה לי מוזר שאני לא מכירה את הסביבה. שמעתי את צלצולי הפעמון בבתי הספר ורציתי להכיר את מערכת החינוך פה," היא משתפת. במהרה פנו אליה לשמש כרכזת תוכנית "ידיד לחינוך", עמותה שמחברת בין גמלאים לבין בתי ספר במטרה להעצים את התלמידים ולסייע למערכת החינוך. "זו עמותה ארצית שקיימת שנים רבות. הרעיון הוא להכניס גימלאי מתנדב לבית ספר ליום בשבוע, וכל אחד תורם מהיכולות ומהניסיון שלו," היא מסבירה.
בתוכנית "ידיד לחינוך" בקרית אונו יש כיום כ-70 מתנדבים תחת ניהולה של חבצלת, חלקם אנשי מקצוע מתחומים שונים כמו עריכת דין, רפואה, טיולים, וגם נשות ואנשי חינוך לשעבר. המתנדבים עוזרים במגוון תחומים כמו אנגלית, קריאה, כתיבה, חשבון, מחשבים ואפילו ניהול ספרייה. "המטרה העליונה היא להעצים את המסוגלות והביטחון העצמי של הילדים, כי המתנדב פוגש את הילד בגובה עיניים, בדגש על קשר ביניים חזק כדי לחזק את בטחונם של התלמידים ואת תחושת המסוגלות שלהם. מהצד השני מתפתח קשר רב דורי בו למבוגר תפקיד משמעותי בחברה." חבצלת מאמינה שההתנדבות היא חלק בלתי נפרד מחינוך. לדבריה, "כל אחד יכול לתרום בתחומו, גם תלמידים יכולים. יש כל כך הרבה אפשרויות להתנדב במערכות שונות. ההתנדבות היא דבר נפלא."
קרית אונו, לדעתה, היא עיר עם פוטנציאל חינוכי גבוה בזכות הרכב האוכלוסייה והמענה הרחב שהיא מציעה. חבצלת ממשיכה לתרום מניסיונה גם בסיוע לנכדיה. "הנכד הבכור בכיתה ח' והצעיר בכיתה ב' ולכולם אני עוזרת באהבה בלימודים", היא מסכמת בחיוך. אין ספק שהחינוך הוא חלק ממי שהיא.