החיים בצוותא
סבח יוסף
כתיבה: זיו הנאור
צילום: רון שושן
סיפורו של יוסף סבח הוא סיפור על אומץ, אחדות ומנהיגות. הוא נולד בשנת 1941 בעיר מוסול, בעיראק. ״עליתי בתור יתום ושנתיים לפני שעלינו, אבא שלי נפטר. הוא עבד כחשב, ובאחד התפקידים הכי בכירים שהיה קשור עם נורי סעיד, שהיה ראש ממשלת עיראק. בנוסף, היה מהיהודים הבודדים במשרד ההגנה בעיראק״, מספר יוסף. בשנת 1951 יוסף עלה עם שלושת אחיותיו לישראל, ולאחר עצירה קצרה בפרדס חנה הגיעו לאור יהודה.
המצב במעברה באור יהודה היה קשה, ״הגענו למעברת סקיה ב׳ וגרנו שם באוהל עם עוד 2 משפחות. אמי הייתה חד הורית, וזה לא קל לגדל לבדה ילדים קטנים. אני זוכר את היום בו היא עבדה בתל השומר והאוהל שלנו הוצף ומיד לקחתי את האחיות שלי אל האזור בו התחילו להעמיד צריפונים לבית ספר. הצריפונים היו בלי חלונות ובלי דלתות, אבל קורת הגג הגנה עלינו מעט. כשאימא חזרה בלילה היא נבהלה כשלא ראתה אותנו ואת האוהל. רק למחרת נפגשנו".
מגיל 12 יוסף עבד בכל יום בשעת בוקר מוקדמת עד הערב, ולמד בבית ספר מקצועי. במקביל התחנך בתנועת נוער שהעניקה לו המון, ״תנועת ההתיישבות העובדת מאד עזרה לנו, עיצבה אותנו והייתה החוויה הכי גדולה שלנו כשלא היה לנו כלום. הקמנו קן של תנועת ״השומר הצעיר״ באור יהודה, ואני עוד בקשר עם אחת מהמדריכות שהיא כיום בת 84, ושכולנו אוהבים אותה״. בצבא התגייס לחיל החימוש, ״שירתי בכל המלחמות משנת 1959. בכל שנה גויסתי למילואים של 40 יום, עד גיל 53". כשהשתחרר עבד בתעשייה הצבאית ובהמשך בתנובה.
מאז ומתמיד נתן מעצמו למען אחרים, ועל פעילותו הציבורית בין היתר במפלגת מפ״ם (מפלגת פועלים מאוחדת), הוא מספר בגאווה: ״עסקתי רבות בקידום התרבות בעיר ובעזרה לקהילה, וב-1965 החלטתי להתמודד למועצת העיר עם עוד חברים. אז שלטו מפלגות גדולות מאד, אך בבחירות ב-1974 זכינו בשלושה מנדטים והקמנו קואליציה". יוסף מונה לסגן ראש המועצה, ושירת את אור יהודה עד לפני שלוש שנים כסגן וחבר מועצת העיר. ״ליוויתי את אור יהודה מיום התפתחותה, מאז שהאוהל קם ועד שקמו כל השכונות החדשות באור יהודה. דאגנו להרחיב את בניית דירות עמידר לאנשים, וכך הכנסנו קרוב ל-240 זוגות צעירים. היה לי חשוב שיהיה מקום לכולם, והרגשתי איך בכל בחירות הציבור נתן בי את אמונו".
כחלק מפעילותו לקידום התרבות באור יהודה, יוסף הקים את מועדון צוותא, מועדון תרבות מתקדמת, ״הקמתי את עמותת צוותא ב-1986, והוא פועל עד היום והוא אחד מהמועדונים המובילים בארץ שכולל תזמורת ופרלמנט עיראקי. הכל פועל על בסיס של מתנדבים שמלמדים ערבית אצלנו.״
תרומתו הענפה לאור יהודה והישגיו הרבים בתרבות ובפעילותו הציבורית, מעידים על הערכים שמובילים אותו בדרך, ״כשישנה אחדות בינינו, אז אנחנו יכולים להתקדם, לפתח ולבנות יחד. כולנו אוהבים את העיר ומרגישים שזה הבית שלנו.״
"כולנו אוהבים את העיר ומרגישים שזה הבית שלנו".