פנחס (פיני) מנצור
2024
אב הבית של הרצליה
כתיבה: שירלי גורן
צילום: אילנית קיצוני
פיני מתאר את הילדות של שנות השישים בהרצליה כילדות של "דלתות פתוחות, משחקי שכונה, ללא כבישים אלא רק חול ונעליים קשות, כשלילדים ניתנת עצמאות רבה". היום הוא אב הבית בעיר שבה גדל, וכולם מכירים את האיש הרגיש שתמיד רוצה לעזור.
פנחס פיני מנצור, בן לעולי תימן, נולד בתנובות, מושב הסמוך לכפר יונה. הוריו נפרדו כשהיה בן ארבע ואביו, שהיה מוכשר בתחומים רבים אך נדד ממקום למקום, העביר את פיני לחסות הוריו שהתגוררו בהרצליה. הוא התחנך בבית הספר היסודי "אגודה־וולפסון" הסמוך לביתו, ובמקביל ללימודיו עבד כשליח בחנות של דודו. כשבגר עבר לישיבה תיכונית באשקלון. המורה לספרות, שהאמינה בו, המליצה לו ללכת ללמוד בתיכון כדי שיוכל לכלכל את עצמו בעתיד. פיני שמע בעצתה, הוא זכה במלגה מעיריית הרצליה וחזר על שנתיים של לימודים. בתיכון למד הנהלת חשבונות ופקידות.
בצה"ל שירת כמש"ק הנדסה בהנדסה קרבית. במלחמת יום כיפור מיקש שדה מוקשים בעמק הבכא, במבצע לילי, בגבול שבין סוריה לישראל בגולן. "המלחמה פרצה בשעה 14:00 והפתיעה את הגדוד כמו את כל עם ישראל", הוא נזכר. פיני נלחם בגבורה במארבים ובפשיטות. כשהשתחרר מצה"ל חתם קבע כפקיד משכורות, ובהמשך שימש רס"ר בחיל האוויר. במלחמת שלום הגליל סייע בהקמת שדה תעופה בעיר דאמור בלבנון. תוך כדי שירותו למד תעשיה וניהול ולבסוף השתחרר בשנת 1997.
"וירטואוז חברתי", כך ניתן לתאר את פיני. הוא ידוע בזכות ה"נטוורקינג" שטווה בהרצליה. יחיאל ושדי, חבר מועצת עיריית הרצליה, המליץ לו להיות אב בית בקהילה תומכת, ועד היום הוא ממלא את התפקיד באהבה. במסגרת זו הוא דואג לגיל השלישי בהתקנת לחצני מצוקה, בסיוע בתחזוקת בתים ותיקון תקלות ובתמיכה רגשית בקרב הקהילה שבנה. פיני ידוע באמפתיה שלו כלפי הדיירים, ברגישות ובקשרים החמים שהוא יוצר עם הקהילה, שמטובלים בהרבה נוסטלגיה.
בית הכנסת התימני הראשון בשיכון גורדון החל את דרכו במחסן שבביתו. מאוחר יותר עבר בית הכנסת לשכון במבנה טרומי על קרקע של העירייה, ולבסוף התמקם במבנה קבע מפואר. בתור אחד ממקימי בית הכנסת, פעל לכל אורך הדרך בנחישות, בהתמדה, בדילוגים מעל משוכות הבירוקרטיה וביצירתיות רבה. פיני הוא הגבאי, החזן (לעיתים) והמנוע של בית הכנסת. בנוסף, פיני חבר בעמותת "אעלה בתמר", ששמה נר לרגלה לשמר את המסורת התימנית למען דור ההמשך. כיום הוא משמש יו"ר סניף הרצליה של העמותה, ומארגן לחבריה טיולים, סדנאות, מפגשים, שבתות מסורת ועוד.
פיני נשוי לריקי, אב לארבעה ילדים וסב ל־11 נכדים. הוא נפצע וסובל מפריצת דיסק, אך מצבו הגופני אינו מונע מבעדו להמשיך ולתרום לקהילה, לסייע למבוגרים ולזכות בהערכתם. "הרצליה הנחילה לי את הנתינה והעזרה, החום והקהילתיות. אני מאמין בנתינה מהלב, בידיים פתוחות".
אב הבית של הרצליה