גיבורי מלחמת העולם השנייה במעלות־תרשיחא
צילום: חיים מצ'י ורסנו
הקדמה
מלחמת העולם השנייה פרצה באירופה בשנת 1939 ומחתה כמחצית מאוכלוסיית היהודים. חלקם נשלחו למחנות ריכוז, הוסתרו ביערות, נלחמו עם הפרטיזנים, הצטרפו לצבאות כוחות הברית או שרדו את מצור לנינגרד, שבמהלכו נפטרו 750,000 איש מרעב.
בעוד העדויות מהשואה תועדו בצורה נרחבת, הציבור הישראלי התוודע לווטרנים הגיבורים בעיקר הודות לגלי העלייה ארצה בשנות ה־90, עם התפרקות ברית המועצות לשעבר ופריצת מסך הברזל. מכיוון שרובם לא דיברו עברית, סיפורם לא נחשף בקרב הציבור הישראלי. בשיתוף עיריית מעלות־תרשיחא יצאנו למסע תיעודי בעקבות סיפורם של גיבורי מלחמת העולם השנייה מצדדיה השונים. פגשנו במי שהיו אז ילדים וילדות, נערים ונערות, ושבחרו כיום לבנות את חייהם בישראל ובעיר מעלות, וביקשו לשתף בזיכרונותיהם את הדור הצעיר.
העדויות הן קשות. למרות שהמתועדים עברו את המלחמה במקומות שונים, כולם כאחד מספרים על רעב, קור, ייאוש, שנאה, אובדן ופחד. הם מספרים כיצד העורף הפך לחזית הסופגת הפצצות. חלקם איבדו אם או אב, ומצאו את עצמם לבד. מתוך רגעים אלו עולה גם ניצוץ של אנושיות, של עזרה ותקווה. יצר הישרדות שפעם בליבם ועורר תקווה לבנות חיים חדשים וטובים יותר, תקווה שהפכה למציאות כשעלו לישראל. בין המתועדים, אנשים הנושקים לגיל מאה, וזיכרונם הצלול מעורר השראה.
האוטוגרפרס (The Autographers) הוא מיזם תיעוד אומנותי בין־לאומי שמטרתו חיבור הקהילה עם ההיסטוריה הייחודית שלה. שיתוף סיפורם האישי הוא חובתנו המוסרית. "לזכור ולא לשכוח", כך עולה מכל אחד מהמתועדים. "זו צוואתנו", הם מדגישים. "זו שליחות להעביר את הסיפורים האלו לדור הבא, להישאר עם עיניים פקוחות ולזכור את אשר איבדנו". אנו מודים למתועדים ששיתפו אתנו בהיסטוריה הפרטית שלהם, למתעדים המוכשרים ולמתורגמנים שעזרו לגשר על הבדלי השפות.
בהערכה רבה,
קרן־אור רוזנבאום,
מייסדת ״האוטוגרפרס״
תודה לשותפים שלנו:
דברי ברכה
ישנם אירועים שלזמן אין כל השפעה עליהם, אותם יש לשמור בזיכרון לנצח נצחים. מלחמת העולם השנייה שגבתה את חייהם של יותר מ־70 מיליון נפש, היא בדיוק אירוע כזה עבורנו.
בתקופת העלייה הגדולה בתחילת שנות התשעים של המאה הקודמת, העיר מעלות תרשיחא קלטה מספר רב של עולים חדשים, וביניהם אנשים רבים שמלחמה זו פגעה בהם באופן אישי. וטרנים, תומכי העורף, אנשים ששרדו במצור לנינגרד ואסירי המחנות ששרדו בשואה. עיריית מעלות תרשיחא ראתה ערך עליון בהנחלת המורשת של הלוחמים לדורות הבאים, ועמלה רבות כדי שאנשים אלו יקבלו את ההכרה, ההוקרה וההערכה שמגיעה להם.
מיזם "האוטוגרפרס" (The Autographers) מעניק לנו הצצה ייחודית אל ההיסטוריה הכואבת של מלחמת העולם השנייה, במטרה לשתף את העדות האישית של השורדים למאורע ההיסטורי. הזמן אינו חס על אף אדם, ומדי שנה מספרם של האנשים האלה הולך וקטן, הם הולכים לעולמם ולוקחים איתם את אירוע המלחמה הנוראית, הם עוזבים אותנו יותר מדי מהר מהזמן הדרוש לנו כדי לתעד את זיכרונותיהם. לכן, אני רואה חשיבות רבה במיזם זה שנותן מקום של כבוד לגיבורים אלו בעירנו, ומתאר את הגבורה שמתגלה בשעת קושי והתקווה שהייתה בלבם ליום בו המלחמה תיפסק.
זוהי חובתנו המוסרית לשתף את סיפורי המתועדים, לזכור את המחיר שגבתה מלחמת העולם השנייה מהעולם בכלל ומהקהילה היהודית בפרט, ולהנחיל ערכים של הוקרת הגבורה והסולידריות זה לזו. מיזם זה מהווה גם הזדמנות להעלות על נס את הוותיקים החיים בעיר, אלו ששרדו את הזוועות, לחמו בצבאות ובמחתרות, ואלו שהיו בעורף, כמו שורדי מצור לנינגרד – הם שרדו בזכות תושייה, סולידיות ותקווה.
תודתי לכל העוסקים במלאכה, בראש ובראשונה – למתועדים על תרומתם והנכונות לשתף בסיפורם, לאגף הקליטה ומוזיאון הווטרנים אשר הובילו את המיזם לצד צוות ״האוטוגרפרס״ באדיבות מפעל הפיס. יחד יצרו תוצרים מרהיבים שהשאירו חותם בלב כולנו.
ארקדי פומרנץ
ראש העיר מעלות־תרשיחא